jan
Op 22 december 2023 heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam een belangrijke uitspraak gedaan in een zaak tussen de Ondernemingsraad van Spotify Netherlands B.V. (hierna: de ondernemingsraad) en Spotify Netherlands B.V. (hierna: Spotify NL). De uitspraak volgt op een verzoek van de ondernemingsraad met betrekking tot een reorganisatiebesluit dat op 4 december 2023 door de CEO van Spotify wereldwijd werd aangekondigd.
Achtergrond van de zaak
Spotify is een wereldwijd opererende aanbieder van streamingdiensten met ongeveer 9.000 werknemers. Spotify NL, een Nederlandse dochteronderneming met 172 medewerkers, werd geconfronteerd met een aankondiging van een wereldwijde reorganisatie waarbij ongeveer 17% van de werknemers wereldwijd zou worden ontslagen. De ondernemingsraad werd echter pas geïnformeerd over de specifieke gevolgen voor Spotify NL tijdens een overleg op 4 december 2023, waarin werd medegedeeld dat 19 medewerkers zouden worden ontslagen en de ondernemingsraad niet om advies zou worden gevraagd.
Het verloop van het geding
De ondernemingsraad heeft vervolgens de Ondernemingskamer op 18 december 2023 verzocht om te bepalen dat Spotify NL niet in redelijkheid tot het reorganisatiebesluit had kunnen komen zonder voorafgaand advies van de ondernemingsraad. Ook werd gevraagd om intrekking van het besluit en het ongedaan maken van de gevolgen, met voorlopige voorzieningen om uitvoeringshandelingen te verbieden. Spotify NL heeft deze verzoeken bestreden in een verweerschrift.
De uitspraak van de Ondernemingskamer
Op 22 december 2023 heeft de Ondernemingskamer geoordeeld dat het reorganisatiebesluit van Spotify NL adviesplichtig is volgens artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). De aankondiging van de wereldwijde reorganisatie en de specifieke gevolgen daarvan voor Spotify NL vormden een belangrijke inkrimping van de werkzaamheden, evenals een belangrijke wijziging in de organisatie. Omdat Spotify NL de ondernemingsraad niet tijdig had geïnformeerd en geraadpleegd, oordeelde de Ondernemingskamer dat Spotify NL niet in redelijkheid tot het besluit had kunnen komen.
De Ondernemingskamer verklaarde voor recht dat Spotify NL niet in redelijkheid tot het reorganisatiebesluit had kunnen komen, verplichtte Spotify NL het besluit in te trekken en de gevolgen ongedaan te maken. Daarnaast verbood het Spotify NL om handelingen ter uitvoering van het besluit te verrichten. Andere verzoeken van de ondernemingsraad werden afgewezen.
Conclusie en tips voor de praktijk
Deze uitspraak benadrukt het belang van tijdige en volledige raadpleging van de ondernemingsraad bij belangrijke besluiten die de werkgelegenheid en organisatie ingrijpend beïnvloeden. Voor bedrijven, vooral in een internationale context zoals die van Spotify, onderstreept dit het belang van heldere communicatie en samenwerking met medezeggenschapsorganen om juridische geschillen te voorkomen. Het geeft de ondernemingsraad een sterke positie bij het beschermen van de belangen van werknemers in geval van ingrijpende bedrijfsbeslissingen. De ondernemingsraad heeft (nadat hij in kennis is gesteld van een besluit) overigens slechts een maand de tijd om een procedure bij de Ondernemingskamer te starten. Dit is een korte termijn. Ben je lid van een ondernemingsraad en twijfel je of een zaak bij de Ondernemingskamer mogelijk is, neem dan vooral snel contact met ons op. De kosten voor juridisch advies zijn op grond van de wet in principe voor het bedrijf of de organisatie.